X

Mijn Solar Sell - Inloggen

Om in te kunnen loggen heeft u een account nodig, u kunt zich daarvoor hier registreren. Wachtwoord vergeten? Klik dan hier.

pageslider

Consumentenbond over garantie op zonnepanelen

Garantie op je zonnestroominstallatieLogo-CB

(bron consumentenbond)
Je hebt geïnvesteerd in een zonnestroomsysteem, dat zeker 10 jaar – en waarschijnlijk 25 jaar – stroom moet leveren. Gaat er iets kapot, dan hoort een leverancier g
arantie te bieden. Er is sprake van verschillende soorten garanties. Net als bij alle andere producten is er ‘gewoon’ sprake van garantie. Maar bij een zonnestroomsysteem heb je nog veel meer soorten garanties.

  • Productgarantie
  • Vermogensgarantie
  • Garantie op de installatie
  • Systeemgarantie
  • Je recht halen in China?
  • Het Zonnecollectief

Productgarantie

zonnepanelen staand 135 x 175De productgarantie zit op zowel de zonnepanelen zelf als op de omvormer(s). Deze garantie is van toepassing op defecten van het product, niet op een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst. Op omvormers is 5 jaar het minimum, maar 10 jaar of meer wordt ook aangeboden.

Op zonnepanelen is 10 jaar de norm, maar er zijn fabrikanten die zelfs tot 30 jaar productgarantie bieden. Een voorbeeld is SolarWatt, op hun glas-glas panelen, een speciaal type panelen dat robuuster zou zijn dan panelen met alleen glas aan de voorkant.

Vermogensgarantie

Deze zit altijd op zonnepanelen, en is van toepassing op geleidelijke achteruitgang van de productie van werkende panelen. Gangbaar is een garantie op 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Maar hogere percentages of een langere termijn komen ook voor. Vraag of de vermogensgarantie ‘lineair’ is. Dat betekent: als je zonnepanelen al na 12 jaar meer dan 0,5% per jaar achteruit gaat, je niet tot jaar 20 hoeft te wachten om op deze garantie aanspraak te doen.

Let op: als een zonnepaneel in het geheel dienst weigert na de termijn van de productgarantie, heb je niets aan een nog lopende vermogensgarantie. Als beide even lang zijn is dat dus wel zo fijn, maar dat komt nog weinig voor.

Garantie op de installatie

Deze garantie is van toepassing als bijvoorbeeld een kabelaansluiting niet goed is en problemen gaat veroorzaken, of de bevestigingsmaterialen loskomen bij een ‘normale’ storm (een tornado, net zoals oorlogsgeweld, valt over het algemeen buiten het bereik van welke garantie of verzekering dan ook). Volgens branchevereniging Holland Solar moet de installatiegarantie minimaal 18 maanden zijn, maar 10 jaar is in ieder geval bij grotere inkoopacties niet ongebruikelijk.

Systeemgarantie

zonnepanelen vrouw 175 x 135Soms krijg je systeemgarantie. De leverancier zegt daarmee: ik heb veel vertrouwen in zowel het installatiewerk als de zorgvuldig op elkaar afgestemde combinatie van montageonderdelen, omvormer en panelen. Als er binnen de termijn van de systeemgarantie iets mis is hoeft mijn klant niet uit te zoeken/aan te tonen waar het probleem zit, we zorgen gewoon dat het systeem weer probleemloos werkt. Je hoeft dan ook geen inspectie- of transportkosten te betalen. Tenzij, natuurlijk, het probleem blijkt veroorzaakt door een verwijtbare fout van de consument, of door een lek dak of natuurgeweld. De systeemgarantie omvat de garantie op installatie en montagematerialen.

Je recht halen in China?

Mooi, zo’n lange garantie die wordt geboden. Maar vraag altijd goed door bij de leverancier of installateur. Probeer te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de garantie, en of de producent ook een helpdesk in Nederland of Europa heeft. Een garantie van 20 jaar klinkt mooi, maar als je als consument zelf contact moet opnemen met een kantoor in China voor de afhandeling, of zelf verantwoordelijk bent voor het demonteren en opsturen van het defecte product, heb je er alsnog niet veel aan. Bedrijven kunnen ook nog eens ‘omvallen’. Garanties die bij een derde partij verzekerd zijn vergroten de kans op een goede afhandeling van een probleem als een bedrijf failliet gaat.